ÜTOPYA İLE DİSTOPYA ARASINDA

 

 

ASTSUBAYLAR ORDUDA HANGİ GÖREVLERİ YAPAR

    Öncelikle tarihimiz boyunca milletimiz için çarpışan, var olma mücadelesinde terini ve kanını döken, bizden önceki nesillerimizi saygı, minnet ve rahmetle anıyorum, Kahraman Türk Silahlı Kuvvetlerimizi oluşturan subay, astsubay, uzman erbaş ve erlerimizi saygı ile selamlayarak TSK'nin bel kemiği astsubaylar ordu içinde hangi görevleri icra ediyorlar, normal memur kapsamında mı değerlendirilmeli? Detaylara girmeden kabaca bir göz atalım.

TÜRK KARA KUVVETLERİ

 

    Kara Kuvvetlerinde görevli astsubaylar sistemin işleyişinde astlarını komuta etmenin yanında üst komuta ve alt personel arasındaki koordinasyonda kilit personel konumundadır.

    Vatan savunmasında piyade görevi yanında, her türlü mekanize ve elektronik sistemlerin ve bunların destek sistemine ait tüm sistemlerin, kara havacılıkta kullanılan uçak ve helikopterlerin, hava savunma sistemlerinin hatasız işletilmesi görevini üstlenmektedirler.

    Alanlarında uzmanlaşmış ve sorumluluğunda bulunan değerleri milyon dolarlarla ifade edilen sistem/cihazların kullanımı, bakımı, onarımı ve işletmesi konularında tüm yeterliliğe sahiptir. Meslek hayatı boyunca yenilikleri takip edecek eğitimleri devam eder.                                                          

TÜRK DENİZ KUVVETLERİ

    Deniz astsubaylarımız sistemin işleyişinde astlarını komuta etmenin yanında üst komuta ve alt personel arasındaki koordinasyonda kilit personel konumundadır.

    Mavi Vatan savunmasında Suüstü gemileri, denizaltılar, deniz havacılıkta kullanılan uçak ve helikopterler ve bunların destek sistemine ait tüm sistemlerin hatasız işletilmesi görevini üstlenmektedirler.

    Alanlarında uzmanlaşmış ve sorumluluğunda bulunan değeri milyon dolarlarla ifade edilen sistem/cihazların kullanımı, bakımı, onarımı ve işletmesi konularında tüm yeterliliğe sahiptir. Meslek hayatı boyunca yenilikleri takip edecek eğitimleri devam eder.

TÜRK HAVA KUVVETLERİ

 

    Hava astsubaylarımız sistemin işleyişinde astlarını komuta etmenin yanında üst komuta ve alt personel arasındaki koordinasyonda kilit personel konumundadır.

    Alanlarında uzmanlaşmış ve sorumluluğunda bulunan değeri milyon dolarlarla ifade edilen sistem/cihazların kullanımı, bakımı, onarımı ve işletmesi konularında tüm yeterliliğe sahiptir. Meslek hayatı boyunca yenilikleri takip edecek eğitimleri devam eder.

    Hava astsubaylarımız sistemin işleyişinde astlarını komuta etmenin yanında üst komuta ve alt personel arasındaki koordinasyonda kilit personel konumundadır.

    Göklerdeki Vatan savunmasında kullanılan uçak ve helikopterler yanında, hava savunma sistemleri ve bunların destek sistemine ait tüm sistemlerin hatasız işletilmesi görevini üstlenmektedirler.

    Alanlarında uzmanlaşmış ve sorumluluğunda bulunan değeri milyon dolarlarla ifade edilen sistem/cihazların kullanımı, bakımı, onarımı ve işletmesi konularında tüm yeterliliğe sahiptir. Meslek hayatı boyunca yenilikleri takip edecek eğitimleri devam eder.

ÖZEL KUVVETLER

    TSK’nde görevli subay, astsubay ve uzman erbaşlardan oluşur. Zorlu eğitim süreci sonunda mezun olanlar tim personeli olarak göreve katılır. Özel Kuvvetler Timleri ağırlıklı olarak  astsubaylardan oluşmaktadır.

    Dünyanın en seçkin askeri birliği olarak kabul görmektedir.

    Keşif ve Gözetleme, Taarruz ve Savunma, İsyan bastırma / Terörle mücadele, Suikast / Sabotaj ve Tahrip, Kaçma Kurtulma, Rehine Kurtarma, Kapalı ve Meskun Mahal Operasyonları, Bilgi toplama (İstihbarat), Hayat İdame (Zorlu şartlarda hayatta kalabilme), Psikolojik Savaş ve Sosyal Mühendislik, Her türlü silah ve teçhizat kullanımı, Düşman ortamlarda özel keşif ve gözetleme

    Astsubaylarımız görevlerini dünyanın her yerinde başarı ile icra etmektedir

SAT KOMANDOLAR

    Dz.K.K’nda görevli subay ve astsubaylardan oluşur. Zorlu eğitim süreci sonunda mezun olanlar tim personeli olarak göreve katılır. (SAT) Sualtı Taarruz Timleri ağırlıklı olarak  astsubaylardan oluşmaktadır.

    Dünyanın en seçkin deniz komandoları arasında kabul görmektedir.

    Başta deniz olmak üzere dünyanın her coğrafyasında, her iklimde, her türlü zorlayıcı koşulda savaşmak için eğitilmişlerdir, Operasyon, sabotaj, ele geçirme, suikast, koruma, sızma-baskın, keskin nişancılık, meskun mahal, yüzme, dalgıçlık, paraşütçülük gibi daha birçok konuda üstün eğitim alırlar. Baskın, sabotaj, hedef işaretleme, sinsi taarruz, sızma, düşman topraklarında keşif yapma ve istihbarat toplama faaliyetlerinden oluşan görevleri başarı ile icra etmektedirler. SAT timleri savaş şartlarında su altından, su üstünden, karadan veya havadan düşmanın kıyıdaki kritik tesislerine ve yüzer platformlarına sinsi taarruz, sabotaj ve baskın yaparlar. Ön kuvvet harekâtı kapsamında çıkartma yapılacak kıyının su altından keşfi ve sahilin planının çıkartılmasında görev alırlar.

SUALTI SAVUNMA GRUP KOMUTANLIĞI veya SAS

    Deniz Kuvvetleri'nde görevli olan subay ve astsubayların arasından seçilen, Deniz Kuvvetlerimizin ilk ve tek EOD (patlayıcı maddelerin imhası) birliğidir. Sualtı Savunma'nın (SAS) görevleri sabotaj, tuzaklama, kıyı savunma operasyonları çerçevesinde, mayın veya patlamamış torpidoların imhası, sualtı engellerinin imhasının yanı sıra terörle mücadele kapsamında el yapımı patlayıcıları imha etmektir. Sualtı Savunma Timleri ağırlıklı olarak  astsubaylardan oluşmaktadır.

    Dünyanın en seçkin Sualtı Savunma Timleri arasında kabul görmektedir.

    Hendek, Fırat Kalkanı, Zeytin Dalı, Barış Pınarı gibi önemli operasyonlara katılarak birçok mayın ve el yapımı patlayıcının imhasını gerçekleştirmişlerdir. Libya'da Hafter güçlerinin çekildiği bölgelerde sivillerin zarar görmemesi için kurulan EYP tuzakları ve mayınların temizlenmesinde görev almışlardır.

BİRİNCİ SINIF DALGIÇ

    Dz.K.K’nda görevli subay ve astsubaylardan oluşur. Zorlu eğitim süreci sonunda mezun olanlar tim personeli olarak göreve katılır. Kurtarma Grup Dalgıç Timleri ağırlık olarak  astsubaylardan oluşmaktadır.

    Türkiye'nin denizdeki kurtarıcı elleri olan askeri dalgıçlar, birçok arama ve kurtarma operasyonunda görev alıyor. İhtiyaç halinde denizaltından personel kurtarabilen, batmış ya da karaya oturmuş askeri gemi ve araçlarla, su altında kaybolmuş cisimlerin yerini tespit ederek yüzeye çıkartabilen ekipler, envanterdeki yerli ve milli donanımıyla da dikkati çekiyor.

    Kurtarma çanı ile 207 metre derinliğe kadar denizaltından personel kurtarılabiliyor. Dalgıçlar, 330 kilogram ağırlığındaki özel giysileriyle kurtarma çalışmalarına katılıyor. Çelikten yapılan giysi ağırlığına rağmen içindeki robotik sistem dolayısıyla hareket kabiliyetini kısıtlamıyor.

    Personel, denizde eğitimlerine aralıksız devam ediyor. Timler su altında birebir doğal ve gerçek koşullarda eğitimlerini gerçekleştirmektedirler.

JANDARMA ÖZEL HAREKAT

    İçişleri bakanlığına bağlı Jandarma kolluk kuvvetinde görevli subay, astsubay ve uzman erbaşlardan oluşur. Zorlu eğitim süreci sonunda mezun olanlar tim personeli olarak göreve katılır.

    Jandarma Özel Harekât veya kısa adıyla JÖH birimi görevleri arasında arama ve yok etme, sızma ve keşif operasyonları bulunmaktadır. Jandarma Özel Harekât birlikleri bulundukları illerin İl Jandarma Komutanlıklarına bağlı görev yaparlar.

    Jandarma Özel Harekat birimlerinde görev yapan astsubaylar, liderlik, operasyon planlaması, takım yönetimi ve operasyonel destek gibi çeşitli rollerde bulunurlar. Astsubaylar, birliklerin etkin ve koordineli bir şekilde çalışmasını sağlamak için deneyim ve eğitimleriyle birlikte operasyonlarda liderlik yapabilirler. Ayrıca, takım üyelerini yönlendirme, ekipmanın bakımını ve güncellemesini yönetme, operasyon planlaması ve lojistik destek gibi görevleri de üstlenebilirler. Jandarma Özel Harekat astsubayları, birimlerin başarılı operasyonlarını desteklemek için kritik bir rol oynarlar.

HAVA İNDİRME

    TSK’nde görev yapan subay, astsubay, uzman erbaş ve erlerden paraşüt kursunu başarı ile tamamlayan personelden oluşur.

    Askeri birliklerin belirlenen stratejik hedeflerin ele geçirilmesi, düşmanın geri püskürtülmesi veya insani yardım amacı ile hedef hattına veya gerisine havadan ulaştırılması görevini icra eder.

    Hava indirme personeli, indirme harekatında uzmanlaşmış özel eğitimli personeldir.

    Paraşütçülük, hava indirme harekatlarının askeri açıdan sağlandığı avantajlar sayesinde bugün her silahlı kuvvet için vazgeçilmez bir güç.

    1974 Kıbrıs Barış Harekatının başarılı olmasında büyük rol oynamıştır,

    Astsubaylarımız hava indirme birliklerinde paraşütçü komando, eğitmen, jump master gibi görevler alarak başarı ile görevlerini yerine getirmektedirler.

KBRN TİMLERİ

    KİMYASAL, BİYOLOJİK, RADYOLOJİK ve NÜKLEER risklere karşı, harekât esnasında TSK birliklerinin bekasını sağlamak ve harekâtın aksamadan yürütülmesi için gerekli olan KBRN keşif, kıymetlendirme ve temizleme desteğini vermek maksadıyla teşkil edilen KBRN savunma unsurları, modern KBRN teçhizatı ile teçhiz edilmiş özel ve modüler kuruluşa sahiptir.

    Her kuvvetin kendisine bağlı KBRN timlerinde subay, astsubay ve uzman erbaş görev almaktadır. İhtisaslı olarak  astsubaylardan oluşmaktadır.

    Yeni nesil KBRN koruyucu elbiseleri, zehirli endüstriyel kimyasal madde tespit cihazları, mobil arazi laboratuvarları, temizleme araçları, tıbbi temizleme cihazları gibi modern teknolojiye sahip cihaz ve sistemleri ile günümüzün KBRN savunması ihtiyaçlarına cevap verecek bir yapıya sahiptir.

Astsubaylarımız, tim komutanı ve tim personeli olarak, KBRN riskleri gerçekleştiğinde hiçbir canlının yaşayamayacağı ortamda keşif, tespit ve temizlik görevini icra ederler.

 

KOMANDO

    Türk Silahlı Kuvvetleri personeli muharip sınıflara bağlı subay ve astsubaylardan eğitime seçilen ve komando ihtisas kursunda başarılı olanlar komando olmaya hak kazanıyor.

Kuramsal eğitimler ve karar verebilme yetilerinin yanında alınan uzun süreli sistemli eğitimlerle kazanılan yetenekler çerçevesinde düşman hedeflerinin keşfini yaparak imha hareketlerine başlayan, ikmal unsurları olmasa dahi görevine devam eden en zor şartlarda savaşabilen askerdir. Komandolar düşmana ani baskınlar yaparak düşman kuvvetlerinin fiziksel taktiksel ve moral yönünden zayıflatarak dost birlik ve kuvvetlere geniş hareket alanı sağlar.

    Türk Silahlı Kuvvetleri "Dosta güven, düşmana korku" parolasıyla ülkenin güvenliğini tehdit eden terör unsurlarına karşı başarılı bir mücadele veriyor.

Bu mücadelenin baş kahramanlarından komandolar zorlu eğitimlerden geçtikten sonra operasyon bölgelerine gidiyor.

 

 Serkan YILMAZ

Yangın, KBRN Uzmanı