ÜTOPYA İLE DİSTOPYA ARASINDA

 

TÜRKİYE EMEKLİ ASTSUBAYLAR DERNEĞİ NASIL OLMALI?

TEMAD 2.0 İLE GELECEĞE GÜVENLE BAKMAK

    Günümüzün değişen sosyal yapısı gereği TEMAD’ın da yapısal değişimlere gitmesi kaçınılmaz bir mecburiyettir. Tabii ki her zihin, farklı analizler yapabilir. Tespit ettiğim kadarı ile, TEMAD üyelerinin eksiklik hissettiği noktalara değinmek adına teorik bir yaklaşım yapalım.

    Değişimlerin getireceği kazanımlar başlıca şunlardır;

    Etkin çözümsel yaklaşım, daha saygın sosyal statü, organize ticari birliktelik,  bilimsel yaklaşım, etkin tanıtım faaliyetleri, güçlendirilmiş aidiyet duygusu, maddi bağımsızlık, ülke yönetiminde söz sahibi olmak

    Peki bu değişimler nasıl olması gerekli? Bu konuyu ihtiyaçlarımız doğrultusunda ele almamız gerekiyor.

    TEMAD içinde kurulacak komisyonlarda;

  1. Üyelerin sorunlarının çözümünde etkin olmak,
  2. Üyelerin emekli olduktan sonra atıldıkları ticari faaliyetlerinde toparlayıcı, destekleyici ve koordine olabilmek, Güçleşen ekonomik şartlarda hem üye hem de dernek seviyesinde maddi bağımsızlığa kavuşmak,
  3. Karşılaşılan durumlara bilimsel yorum getirebilmek,
  4. Muvazzaf personele sahip çıkarak aidiyet duygu oluşturmak
  5. Alınan kararların medya ve sosyal medyada daha profesyonel ve etkileyici propagandasının yapılması,
  6. Ülkemizin dinamik 3. Gözü olarak ulusal yönetimde söz hakkına sahip olmak
  7. Üyelerimizin tecrübe ve uzmanlıklarını ulusal ve küresel ortamda ortaya koymak, tanıtmak,
  8. Toplum içinde, emekli astsubay olabilmenin ayrıcalıklı onurunu vurgulamak,
  9. Üyelerin kendisi, eşi ve çocukları için kariyer planlamasına yardımcı olmak

    İhtiyaçlar doğrultusunda hangi komisyonlar kurulmalı? Komisyonlar nasıl ve hangi şartlarda görev yapmalı? Komisyonların görev ve sorumlulukları ne olmalı?

    Komisyonlar, üyelerden teşkil edilmelidir, sayı sınırı olmamalıdır, Komisyonlar yönetim kurulu görev süresine bağlı olmamalı ve süreklilik arz etmelidir. Misafir üyelerden komisyonlarda görev almak isteyenlerin müraacatları yönetim kurulunda oylanmalı, misafir üyelerin komisyon üyelik süresi, yönetim kurulunun görev süresi ile sınırlı olmalıdır. Kabul edilen misafir üyeler komisyon başkanı olarak görev almamalıdır.

  1. Çözüm Masası

TEMAD'ın Bu Komisyona Neden İhtiyacı Var ? 

    Zaman zaman insanlar bazı sorunlar karşısında kendisi çözüm üretemez ve desteğe ihtiyacı olur. Bu sorunlar kimi zaman sağlık, kimi zaman hukuk, kimi zaman ise ticari engeller gibi çok çeşitlilik gösterebilmektedir. Kendini çaresiz hisseden vatan savunmasına emek vermiş astsubayların çözüm kapısı, kendi kurumsal çatısı olmalıdır.

Komisyon, dünyanın her yerindeki emekli astsubaylarımızın, sosyal, ekonomik, sağlık sorunlarında bir telefon ile ulaşılabileceği ve sorununu yasal imkanlar dahilinde çözecek yönlendirme komisyonu olmalıdır. Diğer komisyonların görev alanı ve yeterliliklerini bilmelidir. Gelen müraacatları ilgili komisyonlara iletmeli ve çözüm yolunda köprü vazifesi görmelidir.

  1. Ticari Dayanışma Komisyonu

    TEMAD'ın Bu Komisyona Neden İhtiyacı Var ?   

    Bilindiği üzere halihazırda TEMAD'ın sahibi olduğu, kurulmuş ancak gayri faal şirketler bulunmaktadır. Bu şirketler TEMAD Güvenlik, TEMAD sigorta ve TEMAD turizm olmak üzere üç adettir. TEMAD'ın ticari faaliyet sahası dışında kalan alanlarda ticari faaliyet gösteren TEMAD üyelerinin de menfaatlerinin korunması gerekmektedir.

    Ticari Dayanışma Komisyonu Ne Kazandırır ?

- Emekli olduktan sonra küçük ve orta ölçekli işletme sahibi olarak ticari hayata atılan emekli astsubaylar kurumsal çatı altında toplandığında, hitap ettiği kitle büyüyecektir.

- Reklam giderini minimuma indirerek kurumsal gömleği ile kendi ticari alanında kurumsal şekilde söz sahibi olacaktır.

- Sektöründe güvenilir işler yaptığı takdirde, TEMAD referansına sahip olacak ve daha büyük hedeflere daha kolay ilerleyecektir.

    Hangi Prensipler İzlenmeli ?

- Emekli olduktan sonra ticari hayata atılan üyelerden kendi isteğiyle, yazılı ve ıslak imzalı koordineli çalışma protokolü yapılması sonucu havuza dahil edilmeli.

- Yapılan protokol aracılığı ile kazanç sağlayan üye, derneğe bağış yapmalı.

- İş talebinde Aynı sektörde faaliyet gösteren birden fazla  katılımcı olduğu takdirde o sektördeki tüm havuz üyelerine bilgi verilmeli, anlaşma kabiliyeti her üyenin kendi yeterliliğine bağlı olmalıdır.

- Ticari riskler ve işin garantisi hususları, iş taahhüdünde bulunan üyeye ait olmalıdır.

- Komisyonun görevi, üyelerinin ticari hayatında bağ kurmaktır olmalıdır.

- Yaptığı iş sebebi ile yasal anlaşmazlığa düşen ve ceza alan üye süresiz olarak havuzdan çıkartılmalıdır.

  1. Bilim ve Görev Riski Analiz Komisyonu

    TEMAD'ın Bu Komisyona Neden İhtiyacı Var ?   

- Bilindiği üzere astsubaylar, icra ettiği branşlar ile alakalı olarak kalıcı mesleki hastalıkları ile yaşamak zorunda kalabiliyor.

- Bu kalıcı meslek hastalıklarının bir kısmı yasal olarak kabul görürken, kimi de kabul görmeyebiliyor veya ilk defa karşılaşılabiliyor.

- Değişen teknolojik gelişmeler ile birlikte sahip olacağı meslek hastalıkları da değişkenlik göstermektedir.

- Farkına varılmamış veya gözardı edilmiş risklerin görev tazminatı mutlaka olmalıdır ve bunların talep edilmesi için mutlaka bilimsel tespiti yapılmış olmalıdır.

- Kalıcı sağlık sorunlarının tazminatlarının emekli ikramiyesi ve emekli maaşına da yansıtılması elzemdir.

    Hangi Prensipler İzlenmeli ?

- Meslekte icra edilen branşlara dair riskleri personel açısından değerlendirmeli.

- Astsubaylardan gelen iş riski bildirimlerini araştırmalı, değerlendirmeli, bilimsel temele oturtmalıdır.

- Kalıcı sağlık sorunları ile ilgili araştırmaları yürütmelidir.

- Tespit edilen olumsuzluklar hakkında yasal takipleri yapmalıdır.

  1. HUKUK KOMİSYONU

    TEMADın Bu Komisyona Neden İhtiyacı Var ?   

- Muvazzaf ve emekli astsubaylara yönelik çıkacak olan veya çıkan kararlar ile ilgili yasal değerlendirmeler mutlaka yapılmalıdır.

- İlgili kurumlardan yapılacak olan talepler mutlaka hukuki zemine oturtulmalıdır.

- Astsubayların çalışırken veya emekli iken kurumu ile anlaşmazlığa düşmesi durumunda, astsubayın yanında müdahil olmalıdır, hukuki destek vermelidir.

    Hangi Prensipler İzlenmeli ?

- Her ildeki katılım sağlayan, Avukat, hakim, savcı, noter, müşavir ünvanına sahip asli ve misafir üyelerden oluşmalıdır.

- Asli Üyelerin görev süre kısıtı olamamalıdır.

- Misafir üyelerin görev süresi, dernek yönetim kurulu görev süresi ile sınırlı olmalıdır.

- Alınan kararların, sunulacak tekliflerin yasal uygunluğunu incelemelidir.

- Emekli ve muvazzaf personelin yasal destek ihtiyacında, ihtiyacın niteliğine göre hukuki destek ve yönlendirme sağlamalıdır.

- Meslek hastalıkları veya kurumu ile ilgili olarak yasal süreci devam etmekte olan üyeler ile Gazi üyelerin kendisi ve şehit astsubayların dul yetimlerinin hukuki işlemlerinde, giderleri dernek bütçesinden karşılanmak sureti ile dernek adına müdahil olmalıdır.

  1. BASIN KOMİSYONU

    TEMADın Bu Komisyona Neden İhtiyacı Var ?    

- DERDİNİZİN BÜYÜKLÜĞÜ, ANLATABİLDİĞİNİZ KADARDIR.

- Astsubayların haklı taleplerinin ve görüşlerinin kamuoyuna aktarılması, profesyonel ekipler tarafından organize edilmelidir.

    Hangi Prensipler İzlenmeli ?

- Üye sayısı sınırı olmamalıdır.

- Basın kartı sahibi, emekli astsubaylardan oluşmalıdır.

- Yapılan faaliyetlerin ve isteklerin daha profesyonel, daha koordineli olarak kamuoyuna aktarılması için tek merkezli çalışmalar yürütmelidir.

- Derneğin talepleri doğrultusunda kamuoyu oluşturabilme yeterliliğini göstermelidir.

  1. MECLİS ADAY KOMİSYONU

    TEMADın Bu Komisyona Neden İhtiyacı Var ?

- Türk askerinin haklarını savunacak ve askerini yüceltecek olan Türkiye Büyük Millet Meclisinde, Asker karşıtı siyasi oluşumlar dahi temsil yeteneği kazanmışken, vatan savunmasında en önde görev almış astsubayların yeterince temsil edilememesi kabul edilebilecek bir durum değildir.

- Hem savunduğu vatanın geleceğinde söz hakkı sahibi olmak, hem de astsubayların taleplerinde yüce meclis ile bağ kurmak için emekli astsubayların daha çok milletvekili çıkartması mecburi istikamettir.

                Hangi Prensipler İzlenmeli ?

- Emekli olarak siyasi parti üyesi olan ve partilerde faaliyet yürüten emekli astsubaylardan seçimlerde milletvekili ve belediye başkan aday adayı olacak üyeleri tespit ve destek faaliyetlerini yürütmelidir.

- Tüzüğe koyulacak kurallar ile, şube başkanlarını destek faaliyetlerinin dışında tutarak, olumsuzluklar ve haksız rekabet arasına kesin çizgi çizilmelidir. Huzur tesis edilmesi ön planda tutulmalıdır.

- Yapılan çalışmalar ile ilgili yönetim kuruluna bilgilendirme yapılmalıdır.

- Siyasi parti genel merkezleri ile temas ve ilişkileri dernek genel merkez yönetim kurulu yürütmelidir.

  1. ÖZLÜK KOMİSYONU

- Astsubay personelin özlük haklarının her dönemde gözardı edilmesi daha profesyonel anlatım gerektirir. Bu konu başlı başına ihtsas konusu olması sebebi ile her dönem seçilen TEMAD genel başkanının bu konuda yeterli talep ve sunum yapması beklenemez. Branşı itibari ile konuya hakim olamayabilir. Bu konu dernek genel başkanının yeterliliğine bırakmakla değil, bir komisyonun kurumsal hafıza ile durum takibi yapması ile başarıya ulaşabilir.

- Personel, maliye, levazım ve ikmal branşlarından emekli üyelerden oluşmalıdır.

- Astsubay özlük haklarındaki eksiklikler ve iyileştirmeler ile ilgili çalışmalar yapılmalıdır.

- Gerekli çalışmanın icra edilmesi kararı alındığında, tez sahibi komisyon üyeleri, hak Talebi yapılacak kurum ile temaslarda bilirkişi olarak, dernek yönetim kurulu ile birlikte sunum yapmalıdır.

  1. OYAK İZLEME KOMİSYONU

    TEMADın Bu Komisyona Neden İhtiyacı Var ?

- Bilindiği üzere OYAK kurumunun katılımcı sayısı çokluğu itibari ile nakdi katılım oranı en yüksek pay sahibi, muvazzaf ve emekli astsubaylardır.

- Astsubayların, OYAK kurumu ve iştirakleri içinde, yönetim ve söz hakkı bulunmamaktadır.

- Büyük paydaş olan astsubayların, faaliyetlerin incelenmesi ve denetlenmesinde söz hakkı bulunmamaktadır.

- En büyük paydaş olan astsubayların adı, OYAK kurumu içinde geçmemektedir.

    Hangi Prensipler İzlenmeli ?

- Üyelerinin ortak malvarlığı olan Ordu Yardımlaşma Kurumu OYAK icraatlerini ve nema oranlarını izleyecek faaliyetler yürütülmelidir.

- Büyük paydaş olan muvazzaf ve emekli astsubayların, OYAK ve iştiraklerinin yönetim kurullarında temsil edilmesi için yasal girişimler yapılmalı ve takip edilmelidir.

- Faaliyetlerde şeffaflık arz etmeyen noktalar tespit edilerek, yasal takip başlatılması sağlanmalıdır.

  1. KARİYER PLANLAMA KOMİSYONU

    TEMADın Bu sisteme neden ihtiyacı var ?

- Bilindiği üzere pek çok emekli astsubay, geçimini sağlayabilmek için çalışmak zorunda kalmaktadır. Bunun yanında muvazzaf ve emekli astsubay ailelerinin çocukları da meslek sahibi olarak iş arayışına girmektedir. Zorlaşan ekonomik koşullar altında emekli astsubaylar ve aileleri, kimi durumlarda mesleğine, yeterliliğine ve hedeflerine uymayan işlere tamam diyerek çalışmak zorunda kalmaktadırlar. Bunların bir kısmı kurumsal firmalara ulaşamamakta, bir kısmı vizyonunu ortaya koyamamakta, bir kısmı da kaliteli iş imkanına nasıl ulaşacağını bilmemektedir.

    Kariyer Planlama Sisteminin Olmaması Ne Kaybettirir ?

- Pek çok kişinin iş arayışı, geçim şartları dolayısı ile bölgesel olarak sınırlı kalmaktadır.

- Yaşadığı sosyal imkanlar neticesinde, ülkenin önde gelen kuruluşlarında iş arama imkanına ulaşamayan emekli astsubay ve aileleri bulunmaktadır.

- İş başvurusunda, profesyonel bir kurum tarafından temsil edilmenin faydaları tartışılamaz.

    Kariyer Planlama Sistemi Ne Kazandırır ?

- Profesyonel temsil imkanı

- Küresel çapta holding ve kuruluşlarda iş arayışının temsil edilmesi

- Profesyonel yönlendirme ve planlama

- Her geçen gün iş bulma imkanlarının zorlaşması sonucunda kurumsal yapı altında toplanarak güç birliği oluşturmak şarttır. Kurumsal yapı ile astsubay ve ailelerinin iş dünyasında temsil edilmesi çok farklı kapılar açacaktır.

    Hangi Prensipler İzlenmeli ?

- Üyelerin kendisi, eşi ve çocukları için meslek alanlarını tasniflemeli, tasnifleme sonucu CV havuzu oluşturmalıdır.

- İŞKUR ile gerekli protokolleri oluşturarak yasal izinleri almalıdır.

- OYAK iştirakleri DAHİL olmak üzere, savunma sanayi ve yerli yabancı kurumsallaşmış holdingler ile temasa geçerek portföyündeki iş gücünü tanıtmalıdır.

- Üyenin onuruna yakışır, sosyal statüsü ve maaşı kabul edilebilir iş bulma imkanı sağlamalıdır.

- Son aşamada, üyenin tüm yasal haklarını gözeterek işveren ve çalışan buluşmasını sağlamalıdır.

 

Serkan YILMAZ

Yangın KBRN Uzmanı

Yangın,Acil Durum Danışmanı