ÜTOPYA İLE DİSTOPYA ARASINDA

 

SİYASETTE TEMAD

            Astsubayların görevlerini, değerlerini ve önemlerini uzun uzun yazmaya ihtiyaç duymuyorum. Yapılan operasyonlarda yeri gelince planlayıcı, yeri gelince uygulayıcı olan, vatan savunmasına sayısız şehit vermiş, ülkenin bekasının amansız savunucusu olan bir zümreden bahsetmenin birkaç satıra sığacak bir konu olmadığı ortadadır.

            Devlete hizmet, önceki dönemlerde ortaokuldan sonra, mevcut dönemde ise uzun akademik eğitim safhalarında akıtılan ter, kan ve gözyaşı ile başlamakta ve bir ömür adanarak devam ettirilmektedir. Astsubaylar görevi gereği devletin ihtiyaçlarına anında cevap vermekte ve bu uğurda gerekirse canını seve seve düşünmeden feda etmektedir.

Astsubaylar yıllardır süregelen sorunlarının çözümü için her yasama döneminde siyasiler tarafından verilen sözler, yerine getirilmeyen vaatler ve çözümün parçası olmayan yönetim makamları nedeni ile çalışırken mağdur, emekli olunca yoksul olarak yaşamaya çalışmaktadır.

ASTSUBAYLARIN KARİYERİ DEVLETİ YÖNETMEYE YETERLİ Mİ?

Yıllar içinde astsubayların yaşadığı değişim göz ardı edilemez. Her ne kadar TV ve platformlarda astsubaylar düşük profilli olarak lanse edilse de durum hiçbir şekilde öyle değildir. Önceki yıllarda astsubayların üniversite okuması önüne bin türlü engel çıkartıldığına şahit olduk ve yaşadık. Ancak türlü imkansızlıklar içinde okumayı bildiler ve akademik kariyer sahibi olmayı başardılar.

Astsubay olarak fakülte mezunu sayısı onbinlerle, yüksek lisans mezunu sayısı binlerle, doktora mezunu sayısı yüzlerle, doçent ve profesör olanların sayısı yüzlerle ifade edilmektedir. Ancak hiçbir şekilde akademik kariyerinin karşılığını mesleğinde alamamakta ve meslekten ayrılarak kariyerlerine sivil mecrada devam etmektedirler. Halihazırda tıp doktoru, alan doktoru, doçent, profesör, avukat, gibi mesleklerde faaliyet gösteren ve sayısı binlerle ifade edilen bir zümreden bahsediyoruz.

Görüldüğü üzere düşük profilli olarak lanse edilen assubayların ihtisas, eğitim ve kültür seviyesi, TBMM’de seçilmiş milletvekillerinden dahi çok daha üst seviyededir.

Astsubaylar aldıkları eğitim ve tamamladıkları üst seviye akademik kariyerleri ile devlet kurumlarını yönetebilecek, bürokrasiye hakim şekilde yapılanabilecek, kanun hazırlayıp uygulayabilecek yeterlilik ve kabiliyete sahiptir.

ASTSUBAYLAR CUMHURBAŞKANI ADAY ADAYI ÇIKARTMALI MI?

Cumhurbaşkanı aday adayı çıkartma düşüncesi, yıllardır her seçim öncesi emekli astsubay derneği şubelerine oy istemeye gelen milletvekili adaylarının, verdikleri sözleri seçim geçtikten sonra görmezden gelmelerinin olağan sonucudur.

Devlette görev alan her meslek grubu, eğitim seviyelerinin karşılığını özlük hakkı olarak alabilirken, astsubaylar çalışırken ve emeklilikte eğitiminin karşılığını hiçbir şekilde alamamaktadır. Bu sorunların yıllardır devlet kademeleri tarafından da dile getirilmesine rağmen çözüme ulaştırılmaması, ülkenin muharip gücünü oluşturan evlatlarını tamam artık deme noktasına getirmiştir.

Her devlet memurunun ulaşabildiği özlük haklarına ulaşımı sistematik şekilde engellenen ve sayısı yüzbinlerle anılan muktedir bir topluluğun, kendine yapılan haksızlığa daha fazla seyirci kalması beklenemez.

Bu noktada yüksek akademik birikime sahip, ülkenin dinamik gücü olan astsubay camiası, kendi yönetim unsurlarını çıkarmakta tereddüt etmeyecektir ve haklıdır.

 

Aday çıkartma noktasında ele alınması gereken konuları kabaca sıralayacak olursak;

  • Aday çıkartmanın amacı
  • Adayın çalışma organizasyonu
  • Propagandanın yönetimi
  • Adayın kim olacağı

 

ADAY ÇIKARTMANIN AMACI

Bu noktada hareketi iki madde altında ele alabiliriz.

- Ülke yönetimine talip olmak amacı ile aday çıkartmak

Ülkenin evladı, yetişmiş binlerce emekli astsubayı organize ederek ülke faydasına siyaset için çalışmak amacı ile yola çıkanlar tespit ettikleri yönetim eksiklerini ve çözümleri hakkında tezlerini ortaya koymalı.

Ülkeyi ileri medeniyetler seviyesine taşımak için verilen emeklerin kutsallığı inkar edilemez.

- Hak talebi için propaganda yapmak amacı ile aday çıkartmak

Bir camianın gücünü göstermek için kesinlikle izlenebilecek bir yol olmakla birlikte, artı ve eksi hususları dikkatle incelemek gerekiyor.

Cumhurbaşkanı aday adayı çıkartmak, toplum gözündeki düşük profil algısını yıkmak için kesinlikle etkili bir yol. Kendini anlatabilme ve tanıtabilme noktasında yapılabilecek tartışmasız şekilde en üst seviye girişimdir. Özlük hakları konusuna dikkat çekerek pazarlık gücü oluşturmak için kullanılabilir.

Ancak taraf toplamak amacı ile toplumun genel sorunları için umut dağıtılmasının, ilerleyen aşamada çok büyük ters tepkiler doğurması olasıdır.

Yönetime talip olmadan pazarlık amacı ile aday olunması ve bunu yaparken toplumun sorunlarına parmak basmak, kampanya yürütmek için umut vaat etmek, halk içinde astsubay camiasına olan sempatiyi yerle bir eder.

Toplumsal sorunları dile getirip, pazarlığı kendi özlük haklarına bağlayarak çekilmek hem etik değil hem de astsubaylık onuruna ihanet  olur.

Canı pahasına ülke savunmasında görev alarak halkın gönlüne taht kurmuş binlerce kişinin halk içindeki imajını çöpe atmak olur. Hak Talebi İçin Propaganda Yapmak Amacı İle Aday Çıkartmak, Yapılmaması Gereken Çok Tehlikeli Bir Yoldur…

            ÇALIŞMA ORGANİZASYONU

  • Organizasyon, resmi dernek olan TEMAD altında tek merkezden mi yönetilecek?

İhtiyaçların ve yeterliliklerin tespiti, görev dağılımı, projelendirme gibi faaliyetlerin yürütülmesi için kurumsal yapı olarak resmi dernek mi kullanılacak yoksa yeni bir oluşum mu kurulacak konusu açıklığa kavuşturulmalı mıdır?

TEMAD’dan bağımsız hareket edilecekse yeni bir kurumsal yapılanma ile dernekleşme yoluna gidilmeli midir?

Kurumsal TEMAD yapısından bağımsız ve oluşum olarak ismi koyulmamış bir yapılanma, camia olarak emekli astsubayları temsil ettiğini iddia edebilir mi?

  • TEMAD’dan ayrı bir çalışma ekibi mi oluşturulacak?

Çalışma ekibinde yer alacak gönüllüler ve adaylar TEMAD adına mı faaliyet gösterecek yoksa yeni kurumsal yapı ve dernekleşme ile mi isimlerini duyuracaklar?

Yeni bir kurumsal kimlik oluşturmadan TEMAD kimliği ile BAĞIMSIZ çalışma yapmak ne kadar etik olacaktır?

Bu hususları netleştirmeden bir çalışma başlatılmasının astsubay camiası içinde sürtüşmelere sebep olacağı aşikardır.

TEMAD bünyesinde yapısal değişim konsepti kapsamında, siyasi partilerin kadrolarında daha fazla sayıda emekli astsubay milletvekili çıkartmak ve sonrasında ülke yönetimine talip olmak amacı ile genel merkezler seviyesinde ilişkileri yönetecek ‘’Meclis Aday Ve Siyasi İlişkiler Komisyonu’’ kurulması çalışmaları devam etmektedir.

TEMAD’dan bağımsız olarak yapılacak çalışmalarda, TEMAD genel merkezi komisyonunun ve yeni bağımsız oluşumun çalışmalarının  çakışması engellenebilecek midir?

Gerçekleştirilecek olan temaslarda siyasi parti genel merkezleri, emekli astsubayları temsilen TEMAD’ı mı yoksa yeni oluşumu mu muhatap kabul edecekler konusu ortada kalacaktır.

Siyasi partilerde faaliyet gösteren emekli astsubaylar için, milletvekili adayı yapılması konusunda parti genel merkezleri ile temasları hangi kurum yönetmelidir?

Astsubay camiasında adaylık ve aday destekleme faaliyetlerinde iç anlaşmazlık ortaya çıkması iki başlılık görüntüsü verecek, siyasi hedef sahibi ve siyasi faaliyet yöneten emekli astsubaylara fayda değil zarar getirecektir.

PROPAGANDA YÖNETİMİ

  • Propaganda hedefi ne olacak?

TEMAD genel merkezinin yapacağı çalışmalar ve propagandalar ile bağımsız ekiplerin çalışmalarının çakışması engellenmelidir. Aynı camia iki ayrı koldan faaliyet yürütürse hedef kitle üzerinde ciddiye alınmama ve kavram kargaşası sorununa sebep olması kaçınılmazdır.

ADAY KİM OLACAK

Vatan savunmasında, sorgulanamayacak emek sarf ederken kendi akademik gelişimini ihmal etmeyen hemen hemen her astsubay, ülke geleceğine katkı sunacağının bilincinde olarak çocuklarını yetiştirmektedir. Kariyer sağlamış astsubaylardan başka camianın bir de görünmeyen cevherleri olan astsubay çocukları vardır. Kariyerlerine baktığınızda doktor, cerrah, hakim, savcı, müsteşar vs vs ve NASAda dahi çalışan astsubay çocukları bulunmaktadır.

Vitrine çıkartılacak olan cumhurbaşkanı aday adayı ve arkasında lanse edilecek gölge kabinesi, camia popülizmine bulaşmamış, polemiklere ortak olmamış kişilerden belirlenmeli, özellikle kariyer yapmış astsubay çocuklarının ön plana çıkartılarak seçildiği takdirde camia ve sivil toplum içinde daha kolay benimsenecek, etkisi daha büyük olacaktır.

SONUÇ OLARAK

Astsubaylar devlet kurumlarını yönetebilecek kabiliyet ve yeterliliğe sahiptir. Verilmeyen haklarının savaşını vermek ve ülke yönetimine talip olmak en büyük haklarıdır.

Ancak, Sembolik aday ile pazarlık gücü için ortaya çıkıldığında;

  • Halk tarafında : Toplumdan kopuk, değer vermeyen, menfaatçi yaklaşım olarak değerlendirilecek,
  • Hükümet tarafında : Ciddiye alınmayacak bir topluluk olarak yorumlanacak,
  • Muhalefet tarafında : Oyları bölüyor şeklinde yorumlanacaktır.

Üç tarafın desteğinin de kaybedilmesi ihtimali çok yüksektir.

Cumhurbaşkanı aday adayı çıkartılıyorsa bunun pazarlık amacı ile değil, ülke yönetimine talip olmak amacı ile yola çıkılması daha değerli olacaktır.

Emekli astsubayların bağımsız aday ile seçime girmesi, doğal olarak muhalif kesimin tepki oylarından ve kararsız oylardan eksiltecektir.

Bu durumda :

  • Muhalefet seçimi kaybettiği takdirde;
  • Halihazırda astsubayların çözülmeyen sorunları çözülmemeye devam edecektir.
  • Bir oy hakkının dahi seçim sonucunu etkilediği ortamda, muhalif partilerin seçimi kaybetmesi durumunda, oy böldüğü gerekçesi ile halk nezdinde faturanın emekli astsubaylara kesilmesi olasıdır.
  • Astsubayların, hak arayışlarına muhalefet partilerinin verdiği desteği kaybetmesi muhtemeldir.

Yukarıda bahsettiğimiz çok başlılığın önüne geçmek amacı ile;

Cumhurbaşkanı aday adayı çıkartmak gibi büyük bir projeye gönül vermiş emekli astsubayların, kuruluş çalışması devam eden ‘’TEMAD Yapısal Değişim Konsepti Programında’’ yer alan ‘’Meclis aday ve siyasi ilişkiler komisyonu’’nun kuruluşunda kurucu üye olarak görev alması ve süreci yönetmesi daha akılcı değil midir?

İlk aşamada, Cumhurbaşkanı aday adayı çıkartarak seçime girmek yerine, Kurumsal yapı TEMAD ile siyasi parti genel merkezlerinde ağırlığını artırarak, daha fazla emekli astsubay milletvekili çıkartmak daha mantıklı değil midir?

                                                                                   Serkan YILMAZ

                                                                                   Yangın Acil Durum Danışmanı

SİYASETTE TEMAD

            Astsubayların görevlerini, değerlerini ve önemlerini uzun uzun yazmaya ihtiyaç duymuyorum. Yapılan operasyonlarda yeri gelince planlayıcı, yeri gelince uygulayıcı olan, vatan savunmasına sayısız şehit vermiş, ülkenin bekasının amansız savunucusu olan bir zümreden bahsetmenin birkaç satıra sığacak bir konu olmadığı ortadadır.

            Devlete hizmet, önceki dönemlerde ortaokuldan sonra, mevcut dönemde ise uzun akademik eğitim safhalarında akıtılan ter, kan ve gözyaşı ile başlamakta ve bir ömür adanarak devam ettirilmektedir. Astsubaylar görevi gereği devletin ihtiyaçlarına anında cevap vermekte ve bu uğurda gerekirse canını seve seve düşünmeden feda etmektedir.

Astsubaylar yıllardır süregelen sorunlarının çözümü için her yasama döneminde siyasiler tarafından verilen sözler, yerine getirilmeyen vaatler ve çözümün parçası olmayan yönetim makamları nedeni ile çalışırken mağdur, emekli olunca yoksul olarak yaşamaya çalışmaktadır.

ASTSUBAYLARIN KARİYERİ DEVLETİ YÖNETMEYE YETERLİ Mİ?

Yıllar içinde astsubayların yaşadığı değişim göz ardı edilemez. Her ne kadar TV ve platformlarda astsubaylar düşük profilli olarak lanse edilse de durum hiçbir şekilde öyle değildir. Önceki yıllarda astsubayların üniversite okuması önüne bin türlü engel çıkartıldığına şahit olduk ve yaşadık. Ancak türlü imkansızlıklar içinde okumayı bildiler ve akademik kariyer sahibi olmayı başardılar.

Astsubay olarak fakülte mezunu sayısı onbinlerle, yüksek lisans mezunu sayısı binlerle, doktora mezunu sayısı yüzlerle, doçent ve profesör olanların sayısı yüzlerle ifade edilmektedir. Ancak hiçbir şekilde akademik kariyerinin karşılığını mesleğinde alamamakta ve meslekten ayrılarak kariyerlerine sivil mecrada devam etmektedirler. Halihazırda tıp doktoru, alan doktoru, doçent, profesör, avukat, gibi mesleklerde faaliyet gösteren ve sayısı binlerle ifade edilen bir zümreden bahsediyoruz.

Görüldüğü üzere düşük profilli olarak lanse edilen assubayların ihtisas, eğitim ve kültür seviyesi, TBMM’de seçilmiş milletvekillerinden dahi çok daha üst seviyededir.

Astsubaylar aldıkları eğitim ve tamamladıkları üst seviye akademik kariyerleri ile devlet kurumlarını yönetebilecek, bürokrasiye hakim şekilde yapılanabilecek, kanun hazırlayıp uygulayabilecek yeterlilik ve kabiliyete sahiptir.

ASTSUBAYLAR CUMHURBAŞKANI ADAY ADAYI ÇIKARTMALI MI?

Cumhurbaşkanı aday adayı çıkartma düşüncesi, yıllardır her seçim öncesi emekli astsubay derneği şubelerine oy istemeye gelen milletvekili adaylarının, verdikleri sözleri seçim geçtikten sonra görmezden gelmelerinin olağan sonucudur.

Devlette görev alan her meslek grubu, eğitim seviyelerinin karşılığını özlük hakkı olarak alabilirken, astsubaylar çalışırken ve emeklilikte eğitiminin karşılığını hiçbir şekilde alamamaktadır. Bu sorunların yıllardır devlet kademeleri tarafından da dile getirilmesine rağmen çözüme ulaştırılmaması, ülkenin muharip gücünü oluşturan evlatlarını tamam artık deme noktasına getirmiştir.

Her devlet memurunun ulaşabildiği özlük haklarına ulaşımı sistematik şekilde engellenen ve sayısı yüzbinlerle anılan muktedir bir topluluğun, kendine yapılan haksızlığa daha fazla seyirci kalması beklenemez.

Bu noktada yüksek akademik birikime sahip, ülkenin dinamik gücü olan astsubay camiası, kendi yönetim unsurlarını çıkarmakta tereddüt etmeyecektir ve haklıdır.

 

Aday çıkartma noktasında ele alınması gereken konuları kabaca sıralayacak olursak;

  • Aday çıkartmanın amacı
  • Adayın çalışma organizasyonu
  • Propagandanın yönetimi
  • Adayın kim olacağı

 

ADAY ÇIKARTMANIN AMACI

Bu noktada hareketi iki madde altında ele alabiliriz.

- Ülke yönetimine talip olmak amacı ile aday çıkartmak

Ülkenin evladı, yetişmiş binlerce emekli astsubayı organize ederek ülke faydasına siyaset için çalışmak amacı ile yola çıkanlar tespit ettikleri yönetim eksiklerini ve çözümleri hakkında tezlerini ortaya koymalı.

Ülkeyi ileri medeniyetler seviyesine taşımak için verilen emeklerin kutsallığı inkar edilemez.

- Hak talebi için propaganda yapmak amacı ile aday çıkartmak

Bir camianın gücünü göstermek için kesinlikle izlenebilecek bir yol olmakla birlikte, artı ve eksi hususları dikkatle incelemek gerekiyor.

Cumhurbaşkanı aday adayı çıkartmak, toplum gözündeki düşük profil algısını yıkmak için kesinlikle etkili bir yol. Kendini anlatabilme ve tanıtabilme noktasında yapılabilecek tartışmasız şekilde en üst seviye girişimdir. Özlük hakları konusuna dikkat çekerek pazarlık gücü oluşturmak için kullanılabilir.

Ancak taraf toplamak amacı ile toplumun genel sorunları için umut dağıtılmasının, ilerleyen aşamada çok büyük ters tepkiler doğurması olasıdır.

Yönetime talip olmadan pazarlık amacı ile aday olunması ve bunu yaparken toplumun sorunlarına parmak basmak, kampanya yürütmek için umut vaat etmek, halk içinde astsubay camiasına olan sempatiyi yerle bir eder.

Toplumsal sorunları dile getirip, pazarlığı kendi özlük haklarına bağlayarak çekilmek hem etik değil hem de astsubaylık onuruna ihanet  olur.

Canı pahasına ülke savunmasında görev alarak halkın gönlüne taht kurmuş binlerce kişinin halk içindeki imajını çöpe atmak olur. Hak Talebi İçin Propaganda Yapmak Amacı İle Aday Çıkartmak, Yapılmaması Gereken Çok Tehlikeli Bir Yoldur…

            ÇALIŞMA ORGANİZASYONU

  • Organizasyon, resmi dernek olan TEMAD altında tek merkezden mi yönetilecek?

İhtiyaçların ve yeterliliklerin tespiti, görev dağılımı, projelendirme gibi faaliyetlerin yürütülmesi için kurumsal yapı olarak resmi dernek mi kullanılacak yoksa yeni bir oluşum mu kurulacak konusu açıklığa kavuşturulmalı mıdır?

TEMAD’dan bağımsız hareket edilecekse yeni bir kurumsal yapılanma ile dernekleşme yoluna gidilmeli midir?

Kurumsal TEMAD yapısından bağımsız ve oluşum olarak ismi koyulmamış bir yapılanma, camia olarak emekli astsubayları temsil ettiğini iddia edebilir mi?

  • TEMAD’dan ayrı bir çalışma ekibi mi oluşturulacak?

Çalışma ekibinde yer alacak gönüllüler ve adaylar TEMAD adına mı faaliyet gösterecek yoksa yeni kurumsal yapı ve dernekleşme ile mi isimlerini duyuracaklar?

Yeni bir kurumsal kimlik oluşturmadan TEMAD kimliği ile BAĞIMSIZ çalışma yapmak ne kadar etik olacaktır?

Bu hususları netleştirmeden bir çalışma başlatılmasının astsubay camiası içinde sürtüşmelere sebep olacağı aşikardır.

TEMAD bünyesinde yapısal değişim konsepti kapsamında, siyasi partilerin kadrolarında daha fazla sayıda emekli astsubay milletvekili çıkartmak ve sonrasında ülke yönetimine talip olmak amacı ile genel merkezler seviyesinde ilişkileri yönetecek ‘’Meclis Aday Ve Siyasi İlişkiler Komisyonu’’ kurulması çalışmaları devam etmektedir.

TEMAD’dan bağımsız olarak yapılacak çalışmalarda, TEMAD genel merkezi komisyonunun ve yeni bağımsız oluşumun çalışmalarının  çakışması engellenebilecek midir?

Gerçekleştirilecek olan temaslarda siyasi parti genel merkezleri, emekli astsubayları temsilen TEMAD’ı mı yoksa yeni oluşumu mu muhatap kabul edecekler konusu ortada kalacaktır.

Siyasi partilerde faaliyet gösteren emekli astsubaylar için, milletvekili adayı yapılması konusunda parti genel merkezleri ile temasları hangi kurum yönetmelidir?

Astsubay camiasında adaylık ve aday destekleme faaliyetlerinde iç anlaşmazlık ortaya çıkması iki başlılık görüntüsü verecek, siyasi hedef sahibi ve siyasi faaliyet yöneten emekli astsubaylara fayda değil zarar getirecektir.

PROPAGANDA YÖNETİMİ

  • Propaganda hedefi ne olacak?

TEMAD genel merkezinin yapacağı çalışmalar ve propagandalar ile bağımsız ekiplerin çalışmalarının çakışması engellenmelidir. Aynı camia iki ayrı koldan faaliyet yürütürse hedef kitle üzerinde ciddiye alınmama ve kavram kargaşası sorununa sebep olması kaçınılmazdır.

ADAY KİM OLACAK

Vatan savunmasında, sorgulanamayacak emek sarf ederken kendi akademik gelişimini ihmal etmeyen hemen hemen her astsubay, ülke geleceğine katkı sunacağının bilincinde olarak çocuklarını yetiştirmektedir. Kariyer sağlamış astsubaylardan başka camianın bir de görünmeyen cevherleri olan astsubay çocukları vardır. Kariyerlerine baktığınızda doktor, cerrah, hakim, savcı, müsteşar vs vs ve NASAda dahi çalışan astsubay çocukları bulunmaktadır.

Vitrine çıkartılacak olan cumhurbaşkanı aday adayı ve arkasında lanse edilecek gölge kabinesi, camia popülizmine bulaşmamış, polemiklere ortak olmamış kişilerden belirlenmeli, özellikle kariyer yapmış astsubay çocuklarının ön plana çıkartılarak seçildiği takdirde camia ve sivil toplum içinde daha kolay benimsenecek, etkisi daha büyük olacaktır.

SONUÇ OLARAK

Astsubaylar devlet kurumlarını yönetebilecek kabiliyet ve yeterliliğe sahiptir. Verilmeyen haklarının savaşını vermek ve ülke yönetimine talip olmak en büyük haklarıdır.

Ancak, Sembolik aday ile pazarlık gücü için ortaya çıkıldığında;

  • Halk tarafında : Toplumdan kopuk, değer vermeyen, menfaatçi yaklaşım olarak değerlendirilecek,
  • Hükümet tarafında : Ciddiye alınmayacak bir topluluk olarak yorumlanacak,
  • Muhalefet tarafında : Oyları bölüyor şeklinde yorumlanacaktır.

Üç tarafın desteğinin de kaybedilmesi ihtimali çok yüksektir.

Cumhurbaşkanı aday adayı çıkartılıyorsa bunun pazarlık amacı ile değil, ülke yönetimine talip olmak amacı ile yola çıkılması daha değerli olacaktır.

Emekli astsubayların bağımsız aday ile seçime girmesi, doğal olarak muhalif kesimin tepki oylarından ve kararsız oylardan eksiltecektir.

Bu durumda :

  • Muhalefet seçimi kaybettiği takdirde;
  • Halihazırda astsubayların çözülmeyen sorunları çözülmemeye devam edecektir.
  • Bir oy hakkının dahi seçim sonucunu etkilediği ortamda, muhalif partilerin seçimi kaybetmesi durumunda, oy böldüğü gerekçesi ile halk nezdinde faturanın emekli astsubaylara kesilmesi olasıdır.
  • Astsubayların, hak arayışlarına muhalefet partilerinin verdiği desteği kaybetmesi muhtemeldir.

Yukarıda bahsettiğimiz çok başlılığın önüne geçmek amacı ile;

Cumhurbaşkanı aday adayı çıkartmak gibi büyük bir projeye gönül vermiş emekli astsubayların, kuruluş çalışması devam eden ‘’TEMAD Yapısal Değişim Konsepti Programında’’ yer alan ‘’Meclis aday ve siyasi ilişkiler komisyonu’’nun kuruluşunda kurucu üye olarak görev alması ve süreci yönetmesi daha akılcı değil midir?

İlk aşamada, Cumhurbaşkanı aday adayı çıkartarak seçime girmek yerine, Kurumsal yapı TEMAD ile siyasi parti genel merkezlerinde ağırlığını artırarak, daha fazla emekli astsubay milletvekili çıkartmak daha mantıklı değil midir?

                                                                                   Serkan YILMAZ

                                                                                   Yangın Acil Durum Danışmanı